Crowdfunded.dk

Giv liv til de projekter du tror på Finansier projekter i fællesskab og bliv en del af noget større.

Er Crowdfunding “The New Black” når iværksættere skal finde finansering ? 13. december 2011

Filed under: Crowdfunding issues — Crowdfunded.dk @ 12:03 pm

Sidste år blev det klart, at Crowdfunding var ved at blive Big Business world wide og i Danmark manglede vi et lignende alternativ til kreative, innovative entrepreneurer – iværksættere som ikke kunne  kickstartes på grund af manglende finansering. Derfor blev Crowdfunded.dk  stiftet med base i Danmark.

Med fremkomsten af mange ​​Crowdfunding platforme over hele verden, synes det værdifuldt at tage et nærmere kig på fremtiden og den måde Crowdfunding kan bidrage til et sundt iværksætterklima i Danmark.

Efter min mening kommer det helt an på, hvad alle disse platforme rent faktisk leverer til projektejere eller kommende iværksættere.

Idag findes der tre typer af platforme hvoraf kun den ene bruges i Danmark:

1. Crowdfunding som en metode med sponsorer ( ikke-økonomisk afkast)

Et eksempel på en sådan platform er det meget succesfulde website http://www.kickstarter.com i USA. Her kan du finde crowdfunding midler til dine projekter efter eget valg mod til gengæld at give f.eks. en prototype eller en anden form for ikke-finansielle afkast. Kickstarters er dog forbeholdt amerikanske statsborgere og kan derfor ikke bruges af borgere i andre lande.

Succesen er baseret på dit økonomiske engagement i projektet og beløbet til at realisere projektet er oplyst af projektejeren.  Det er også konceptet for Crowdfunded.dk platformen i Danmark.

2. Crowdfunding med gæld og et afkast (P2P-lån)

Senest har mange P2P udlån platforme brugt Crowdfunding til finansiering af udgifterne i start-ups. Ved at finansiere et iværksætter projekt med P2P gæld , mener jeg det er en irrationel beslutning idet crowdfunders er forpligtet til at afdække den forbundne risiko.

Denne tendens ser vi også på platforme til mikrofinansiering, hvor iværksættere i udviklingslandene betaler op til 1,5-2% i rente om måneden, svarende til 20% på årsbasis.

Dermed giver nogle platforme mulighed for at projektejere kan fastsætte renten ved at tilbyde at tilbage betale en rente på til 20%!

Det er et dejligt perspektiv for investorer, men en personlig kassekredit i din lokale bank er langt billigere.

Hvor sikker en iværksætter er du hvis du lader din nettofortjeneste fordampe af rentebetalinger i den størrelses orden?

3. Aktie baserede Crowdfunding med en potentiel økonomisk afkast og ejerskab

(desværre ikke muligt i Danmark endnu)

Selv om det af mange betegnes som umulig på grund af den gældende lovgivning på området i Danmark findes der allerede i andre lande aktie baserede platforme som har stor succes med denne form. Et godt eksempel er Crowdcube i England som har stor succes i disse dage.

Crowdcube platformen gør det muligt at benytte investeringer i nystartede iværksætter virksomheder eller i allerede eksisterende virksomheder med direkte afkast.

Til gengæld bliver iværksætteren ejeren af virksomheden.  Set  i  forhold til Crowdfunding med gæld (P2P) en langt bedre model, som passer bedre til potentielle investorer og iværksætteren.

Aktie baserede crowdfunding vil naturligvis bidrage til et sundere iværksætterklima i Danmak men vi skal lige have politikkerne og finansminsteriet overbevist om at det er den rette løsning for at kunne kickstarte iværksætteriet i Danmark.  Iværksætter skatten skal også fjernes i den forbindelse så vi igen kan finde risiko villig kapital på det Danske marked.

I dag er det sådan at der ved investeringer på under DKK 400.000 skal udarbejdes et prospekt som skal godkendes af forskellige myndigheder for at beskytte den “uprofessionelle” investor.

Ved investeringer over DKK 400.000 betegnes investorer som professionelle og derfor skal der ikke udarbejdes prospekter.

Af Søren Andersen – Stifter af Crowdfunded.dk

Reklamer
 

3 Responses to “Er Crowdfunding “The New Black” når iværksættere skal finde finansering ?”

 1. Stefan H Says:

  Hej Søren,

  Tak for en god artikel! Den giver et supergodt overblik over crowdfunding.

  Jeg har dog lige et enkelt spørgsmål. Hvorfor er det, at aktie-baseret crowdfunding ikke er muligt i DK?

  Mvh.

  Stefan

  • Hej Stefan,

   I følge lovgivningen om at beskyttes private investorer skal ethvert projekt som ønskes finansieret via denne løsning godkendes først. Dette for at beskytte de private investorer.

   Men jeg må indrømme at det jo ikke hjalp på de private investorer i Amagerbanken og synes denne lovgivning skal ændres sådan at små-beløb f.eks. op til DKK 10-20.000 kroner ikke kræves godkendt i fremtiden.

   Jeg skal lige undskylde den meget sene tilbagemeldning på dette svar til dig.

   Mvh

   Søren


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s